Warning: Declaration of mysiteDescriptionWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 0

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 0

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 0

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 0

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 0
Bländaren avgör skärpedjupet och objektivet styr fokusplanet | Robert Hammar Photography | Fotograf Stockholm Uppsala Helsingfors

Blogg

Bländaren avgör skärpedjupet och objektivet styr fokusplanet

Val av bländare styr hur långt skärpedjupet ska vara. Skärpedjupet är den i bilden som upplevs skarpt. Bilder som är skarpa rakt igenom hela bilden från exempelvis kamerapositionen till all oändlighet så har man långt skärpedjup. Med ett kort skärpedjup blir bara en del av bilden skarpt. Bland annat val av bländare styr längden på skärpedjupet. En liten bländare, högt värde på bländaren ex. f/22, ger längre skärpedjup än bilder tagna med en stor bländare, lågt värde ex f/2.

Fokusplanet, plane of focus, går helt horisontellt rakt igenom hela bilden och parallellt med sensorn när man fotograferar med ett vanligt objektiv. Mitt favoritobjektiv Canon EF 70-200 f/2.8 IS USM @ 200 mm med bländare f/2,8 ger ett skärpedjup på bara någon centimeter. Skärpedjupet är kort och ligger i ett plan parallellt med sensorn.

Däremot kan man styra fokusplanet hur man vill med en Lensbaby 3G, men som med alla andra objektiv så är det med bländaren man påverkar hur långt delen i bild som ska vara skarpt. Autofokusen fungerar inte med Lensbabies och man ändrar bländaren med olika bländarskivor. Här nedan kan du ett och samma motiv men fotograferade med olika bländarinställningar. Alla bilderna är tagna med Lensbaby 3G monterad på min Canon EOS 5D. Scenen är ljussatt med två stycken Canon Speedlite 580EX II manuellt inställda och utlösta med Pocket Wizards. Första bilden är tagen med bländare f/2.0, andra med bländare f/5,6 och den sista bilden är  tagen med bländare f/22 “monterad”. Japp, ingen felskrivning, man ändrar bländare med hjälp av bländarskivor på en Lensbaby. Skivorna ser ut som vanliga runda brickor.

I fotokursen Ta kontroll över din kamera får du lära dig mer om hur du styr och kontrollerar skärpedjupet, medans i kursen Ta kontroll över din blixt får du lära dig hur du ställer in blixten manuellt och mjukar upp ljuset för mer naturlig ljussättning. Kurserna är fullmatade med material, en massa övningar och du har tillgång till ett gemensamt forum. Du läser i egen takt när och var det passar dig bäst. Kursen varar i över en månad och under hela kurstiden har du full support. Du betalar c:a 40 kr per dag för hela kursen, totalt 1,495 kr.

Related Posts with Thumbnails

About the Author

Robert HammarRobert Hammar is a international award winning wedding photographer based in Helsinki Vantaa Finland. Wedding photography service with an studio on location world wide.View all posts by Robert Hammar →

  1. TessanTessan07-21-2010

    Kanoners! Japp dina kurser är jätte bra, ja jag har ju bara gått 1 än så länge…men tycker allt jag lärde mig massor…bla om skärpedjup och bländare:) Nästa steg blir blixt bara jag komme till skott att köpa en…
    må gott och tack för alla dina tips du delar ut
    //Tessan

  2. Robert HammarRobert Hammar07-21-2010

    Tack Tessan!

Leave a Reply


Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 70

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 78

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342

Login