Blogg

Porträttfoto med småblixtar

Om jag vill ta ett porträtt av mina döttrar så måste det ske mot betalning, mutor eller andra trick. Taxan för dagens porträttfoto var att ta dom till nöjesparken Borgbacken i Helsingfors. Borgbacken är som Gröna Lund i Stockholm. Med tanke på att de ställde upp c:a 3-4 minuter per modell blir det en rätt dyr ersättning för arbetet. Säkert hade jag kommit billigare undan om jag hade anlitat en modell från någon modellagentur.

Bilderna här nedan är tagna med en eller flera Canon Speedlite 580EX II blixtar samt även med en Nikon Speedlight SB-800. Blixtarna är utlösta med radiokontakt och jag har använt mina Pocket Wizards. I Sverige kostar en Canons 580 EX och Nikons SB-800 sjukt mycket. Priset ligger mellan 3,500 – 4,500 kr beroende på fabrikat och inköpsställe. Men….om du kan ställa en småblixt manuellt och lösa ut dom med en radiosändare så kan du komma undan bra mycket billigare. För 4,000 kr skulle du kunna köpa 2-3 begagnade blixtar (spelar ingen roll vilket fabrikat det är på dom) och ett radioset från ex. Kaffebrus.

I min fotokurs Ta kontroll över din blixt lär jag ut grunderna i blixtfotografering. Grunder som ligger för fortsatta studier inom blixtfoto. I bilderna här nedan har jag balanserat befintligt ljus med blixtljus, utnyttjat dörrar och paraplyer för att mjuka upp det hårda blixtljuset och i den sista bilden har jag dragit på slutartiden.

20080618 blixt roberthammar luminia1 Porträttfoto med småblixtar

20080618 blixt roberthammar antonia Porträttfoto med småblixtar

20080618 blixt roberthammar olivia Porträttfoto med småblixtar

pixel Porträttfoto med småblixtar

About the Author

Robert HammarRobert Hammar is a international award winning wedding photographer based in Helsinki Vantaa Finland. Wedding photography service with an studio on location world wide.View all posts by Robert Hammar →

Leave a Reply

Login