Warning: Declaration of mysiteDescriptionWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 45

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87
Hanterar du din blixt till din kamera? | Robert Hammar Photography | Fotograf Stockholm Uppsala Helsingfors

Blogg

Hanterar du din blixt till din kamera?

Har du full kontroll över kamerans inbyggda blixt eller över den lösa blixt som du köpte till din kamera? Behöver man exempelvis använda en blixt utomhus i fullt dagsljus mitt på dagen slutet av juni månad? Döm själv! I lördags när jag fotograferade ett bröllop i centrala Helsingfors tog jag några formella bröllopsbilder utanför Johannes kyrka. Porträtten tog vi direkt efter vigseln och hela fotosessionen var över på c:a 20 minuter. Bredvid bröllopsparet jag två stycken Canon Speedlite 580EX II monterade på ett stativ. Blixtarnas uteffekt var manuellt inställda till 1/16.

Det jag behöver tänka på när jag ställer in både kamera och blixtar är följande:

 • Vilken exponering vill jag ha på bakgrunden?
 • Vilken uteffekt vill jag ha på blixtarna, (de var manuellt inställda)?
 • Vilken bländare ska jag använda på kameran?
 • Vad är kamerans blixtsynktid?
 • Vilken stämning vill jag ha på blixtljuset, hårt eller mjukt ljus?
 • Vilken vitbalans ska jag använda, behöver jag något filter?
 • Hur ska jag utlösa blixtarna?

Om följade lista känns självklar för dig lär nog min kurs Ta kontroll över din blixt inte tillföra dig något. Skulle du däremot funder både på en och annan punkt och har viljan att lära dig kanske kursen kan vara något för dig.

Related Posts with Thumbnails

About the Author

Robert HammarRobert Hammar is a international award winning wedding photographer based in Helsinki Vantaa Finland. Wedding photography service with an studio on location world wide.View all posts by Robert Hammar →

 1. BengtBengt07-02-2008

  Mycket bra exempel på vad blixt kan göra för foto. För många köper myten blixt= platt bild.

 2. Johan RosénJohan Rosén07-03-2008

  Snyggt softat, det var kul att jobba med blixtarna, och ett kanonresultat.
  Den röststyrda blixthållaren är bra att ha till hands… 😉

 3. Robert HammarRobert Hammar07-03-2008

  Stort tack för hjälpen Johan! Utan din hjälp hade det blivit lite svårare, desto enklare blev det när vi var två. Det var en jobbig men rolig helg med mycket fotande.

  Alla bilderna ligger nu samlade (lite oordning på dom) i ett galleri. Ska fixa en kortare version när jag får någon tid till övers.

  Hälsningar

  Robert

Leave a Reply


Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 70

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 78

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342

Login