Warning: Declaration of mysiteDescriptionWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 45

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87
Behövs dyra småblixtar för bra fotoresultat? | Robert Hammar Photography | Fotograf Stockholm Uppsala Helsingfors

Blogg

Behövs dyra småblixtar för bra fotoresultat?

Kameratillverkarna tjänar grova pengar på att många fotografer har dåliga kunskaper om hur en blixt fungerar. Blixtarna idag har en inbyggd automatik, mer eller mindre avancerad, som kallas för TTL i olika kombinationer. TTL står för Through The Lens och det innebär att en förblixt skickas iväg mot objektet innan själva huvudblixten avfyras och slutaren öppnas. Ljuset från förblixten mäts och analyseras inne i kameran(/blixten) och därefter skickas ny information till blixten för att blixten ska ställa in rätt uteffekt på huvudblixten. Läs mer på Wikipedia om Canon Flash System. Hur mätningen görs skiljer sig bland olika fabrikat men huvudprincipen som är beskriven här ovan är densamma.

Blixtautomatiken är absolut ingen garanti för ett lyckat resultat. Som du säkert förstår så kan resultatet av automatiken variera kraftigt beroende på vilket material förblixten studsar emot och andra ljuskällor i miljön. Vill man uppnå ett proffsigt resultat hänger det främst på hur blixtljuset är modifierat.

Förstår du dig på ljusets egenskaper, hur blixten fungerar och hur du ställer in blixten för ett lyckat fotoresultat så har du mycket pengar att spara. Exempelvis kostar en ny Canon Speedlite 580EX II blixt 4,085 kr på Foto & Video. Då efter ett sådant inköp har du inga tillbehör som gör att du kan ha blixten av från kameran för mer kreativt fotograferande. Investerar du däremot 1,890 kr på mer kunskap inom blixtfoto i form av en workshop så har du pengar över till både blixt och tillbehör för samma pengar som ett inköp av en ny blixt. Sedan med 2,200 kr kan du lägga pengarna på en begagnad blixt, ett nytt ljusstativ, anslutningar till blixten och tillbehör. På Fotosidan hittar du mängder med bra begagnade blixtar som denna Canon Speedlite 540EZ (annons 29/10-09) som kostar bara 900 kr.

Workshop i blixtfoto har jag både i Stockholm och Göteborg helgen 15-16 november, läs mer här. Under dagen kommer du att lära dig massor om blixtfotografering. Läs vad deltagarna från senaste workshopen tyckte om kursen på Kurser.se.

Related Posts with Thumbnails

About the Author

Robert HammarRobert Hammar is a international award winning wedding photographer based in Helsinki Vantaa Finland. Wedding photography service with an studio on location world wide.View all posts by Robert Hammar →

Leave a Reply


Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 70

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 78

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342

Login