Warning: Declaration of mysiteDescriptionWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 45

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87
Utvecklas som fotograf i kommande workshop i blixtfoto | Robert Hammar Photography | Fotograf Stockholm Uppsala Helsingfors

Blogg

Utvecklas som fotograf i kommande workshop i blixtfoto

I ett tidigare inlägg har jag skrev jag att mitt senaste workshop i blixtfoto blev väldigt uppskattat. Hur kan jag påstå något sådant om jag inte har grunder för det? Efter min workshop bad jag mina deltagare lägga upp sin recension om kursen på kurser.se vilket de gjorde, läs mer här. Ännu bättere och mer smickrande är när deltagarna bla som Alexandru Turos gjorde innan jul när han skickade ett julkort till mig. Helt fantastiskt vilken kreativ kille han är.

Alexandru inleder sin julhälsning med “Att fota med extern blixt (och helst manuella inställningar) har blivit riktigt roligt efter din workshop.”

Här är Alexandrus beskrivning hur självporträttet blev till:

“Om kortet: självklart är snön gjord i PS, men jag tycker att jag har lyckats rätt så bra med själva porträtten, alltså med ljussättningen på den.

Jag ville få en blandat känsla av kallt (ute) och varmt (inne) och därför använde jag en kallare bakgrund och något varmare ljus för ”modellen”.

Jag använde här två blixtar, båda två med en snoot ”egen tillverkning”. För bakgrunden använde jag även ett färg filter (något tjockare cellofan som används för att slå in böcker, finns i olika färger, rätt så biligt). Jag slog blixten genom en växt placerad mitt mellan blixten och väggen bakom mig. Vinkeln och avståndet kan variera beroende på hur skarp eller mjuk och i vilken form och nyans man vill ha skuggan. Blixtens styrka tror jag var motsvarande 1/64… men det beror också på avstånd, vinkel, filter, osv.

Blixten på ”modellen” (från vänster) var på ett avstånd av cirka 1,5 m snett så att min skugga inte skulle hamna på väggen bakom mig (jag stod cirka 1.5 m från väggen). Jag tror att jag hade styrkan ¼ men är inte säker. Det var svårare att få fokus på rätt ställe då jag var helt ensam: använde manuell fokus och la ett keps på ett paraply framför kameran på det avstånd jag tänkte stå (cirka 1 m – man får använda vad man har LOL).”

Jag kan ge dig verktygen men du skapar sedan bilden såsom en talangfull fotograf som Alexandru Turos. Självporträttet här nedan är taget av honom själv.

Related Posts with Thumbnails

About the Author

Robert HammarRobert Hammar is a international award winning wedding photographer based in Helsinki Vantaa Finland. Wedding photography service with an studio on location world wide.View all posts by Robert Hammar →

  1. PerPer01-11-2009

    Ett tips för självporträtt med stativ är att ta med kameran till din position och fokusera på stativhuvudet, givetvis med avstängd autofokus. På så sätt blir det ganska bra fokus när du “vänder” på kakan :), alltså sätter kameran på stativet och ställer dig i position för porträtt.

  2. Robert HammarRobert Hammar01-12-2009

    Tack Per för tipset. Jag brukar sätta upp ett ljusstativ med en upplämnd gråkort som referenspunkt, eller så kan man ju måtta in fokuspunkten med fokusringen och sedan ha skärpedjupet i beaktande.

    Hälsningar

    Robert

Leave a Reply


Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 70

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 78

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342

Login