Blogg

Ta kontroll över ditt ljus

I en kommentar till Bengts artikel Bildredigering och foto måste utvecklas tillsammans svarar Bengt på min kommentar att ljussättning är en vital del i fotograferingen. Dock i sin artikel skiljer han på fotografering och bildredigering. Jag vill skilja på fotografering och ljussättning.

Kameran registrerar enbart ljus och du kan självklart påverka vad som registreras genom att Ta kontollen över din kamera. Har du kontrollen över din kamera så kan du få den exponering och färger som du önskar. Den kontrollen tog jag när jag fotograferade tulpanerna här nedan.

En än mer vitalare del i min fotografering var min ljustsättningen som gjorde bilden. Ljussättningen som bildredigering är två andra ingredienser i fotograferingen. Att ta kontrollen över ditt ljus gör du inte med en kamera. I bilden här nedan ser du två bilder som är sammanfogade till en. Båda bilderna är tagen med samma ljuskälla, Antifoni golvlampa från IKEA. Bilden till vänster är tagen utan en ljusmodifierare och bilden till höger är tagen med en modifierare.

Behövs då dyra blixtar för att få bra ljus i bilderna. Döm själv, bilden här i inlägget är tagen med en 40W golvlampa. I min kommande workshop i blixtfoto lär vi oss ta kontroll över ljuset. De kunskaper du kommer att få i kommande workshop kan du senare använda med vilken ljuskälla som helst, blixtljus, golvlampor eller i starkt solljus.

Slutligen när ljussättningen och fotograferingen var klar redigerade jag bilden i Adobe Camera Raw. Till sist skärpte upp bilden i Photoshop innan jag ladde upp bilden på tulpanerna på Flickr.

3223613438 8c7dbd25fe Ta kontroll över ditt ljus

pixel Ta kontroll över ditt ljus

About the Author

Robert HammarRobert Hammar is a international award winning wedding photographer based in Helsinki Vantaa Finland. Wedding photography service with an studio on location world wide.View all posts by Robert Hammar →

Leave a Reply

Login