Warning: Declaration of mysiteDescriptionWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 45

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87
Har du sett ljuset? | Robert Hammar Photography | Fotograf Stockholm Uppsala Helsingfors

Blogg

Har du sett ljuset?

För ett par veckor sedan höll jag i en workshop i blixtfotografering. Som ljuskällor använde vi ljus från småblixtar. Vi använde deltagarnas småblixtar och mina egna Canon och Nikon Speedlite blixtar. Blixtarna triggade vi med Pocket Wizards och även trådlöst via blixtarnas egna IR-system. Men ljusteorierna jag lärde ut på workshopen är lika användbart oavsett ljuskälla.

Lördag 25 april blir det en ny omgång av workshopen och på söndag 26 april flyttar vi utomhus och mixar blixtljus med starkt dagsljus. Målsättningen för båda dagarna är att du ska få full förståelse för hur du kan bemästra och kontrollera ljus oavsett ljuskälla. Workshopen är för dig som arbetar i studio och på fältet on location med eller utan blixt. Oavsett om du är amatör eller proffs bör du ha förståelse för hur bländare, slutartid och ISO samverkar för att ha behållning av workshopen i blixtfoto (ljus).

Nyckelkunskaper för båda dagarna:

 • Att kunna forma hårt ljus till mjukt ljus (hårt ljus kan du få från alla ljuskällor)
 • Att få förståelse för mjukt och hårt ljus (oavsett ljuskälla)
 • Att få förståelse för dynamikst omfång och kontrast
 • Att kunna bemästra skuggans graduerad övergångens storlek (hm….låter konstigt)
 • Att kunna ha kontroll över ljusets reflektion
 • Att kunna blanda tillgängligt ljus med artificellt ljus

Har du upptäckt ljuset? Det har Stina Bjurström gjort. Läs vad hon kom fram till efter workshopen på hennes blogg i henne inlägg Varde ljus – att jobba med ljusets kvalitet. När du ändå besöker Stinas blogg passa då på att ta en titt på hennes underbara fotografier. Härligt jobbat Stina, kursintyg är på väg!

Foto Stina Bjurström, från bloggen Mer än tusen ord

Related Posts with Thumbnails

About the Author

Robert HammarRobert Hammar is a international award winning wedding photographer based in Helsinki Vantaa Finland. Wedding photography service with an studio on location world wide.View all posts by Robert Hammar →

 1. Stina BjurströmStina Bjurström03-17-2009

  Tack för de varma orden, Robert, och tack igen för en fantastisk kurs! Det här kommer jag att leva på hela dagen, och hela veckan också :-D. Hoppas innerligt att jag har möjlighet att gå på nästa workshop, och så är jag även sugen på “ta kontroll över din porträttfotografering. Tog ett tag innan jag upptäckte, men har inte suttit vid datorn på ett tag…

 2. Robert HammarRobert Hammar03-17-2009

  Ingen orsak. Du är välkommen till nästa workshop, jag skulle tro att du har stor behållning av den också. Det är meningen att den ska vara en fortsättningskurs på den första.

  Hälsningar

  Robert

Leave a Reply


Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 70

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 78

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342

Login