Blogg

Utveckla en mental checklista för din fotografering

Din checklista

Fotokursen Ta kontroll över din kamera är laddad med en mängd olika kursavsnitt om hur du hanterar och bemästrar din kamera. Här är ett avsnitt som jag har plockat från lektion tre i fotokursen. Checklistan här nedan visar vad du kan förvänta dig att lära dig under de veckor som kursen pågår.

I sista lektionen av fotokursen kommer du att få lära dig att ta hantera ljus och ta kontrollen över ljuset. Kontrollera ljus och skuggor blir ditt nästa steg i din fotoutveckling efter det att du har tagit kontroll över din kamera.

Ta för vana att alltid gå igenom din checklista innan du börjar fotografera, för när väl ögonblicket finns där så har du troligtvis inte tid till att fippla med kameran.

checklista program Utveckla en mental checklista för din fotografering

checklista iso Utveckla en mental checklista för din fotografering checklista vb Utveckla en mental checklista för din fotografering
Programläge ISO Vitbalans
Vad ska du fotografera, är skärpedjupet eller rörelseoskärpan viktigast? Använd Av/A om du vill ha kontroll över skärpedjupet och Tv/T om du vill kontrollera slutaren. Med M kontrollerar du både bländare och slutare, bökigare men med vana så kommer du att gilla det här läget. Använder du ett stativ så välj lägsta möjliga ISO-inställning. Du väljer ISO utifrån vilken bländare du har ställt in på kameran och vilken brännvidd du har på kameran för att undvika rörelseoskärpa. Du vill ha en slutartid på minst motsvarande brännvidden. 100 mm brännvidd = min. 1/100 sekund gärna x2 dvs 1/200 sek. AVB gör ett bra jobb men egen vitbalansering gör det bättre samt gör efterarbetet lättare. Använd ett gråkort för att ställa in egen vitbalans. När du inte har ett gråkort tillhands ta då och välj de förinställda inställningarna i första hand. Fotograferar du i RAW så kan du alltid ändra på vitbalansen i efterhand.
checklista matning Utveckla en mental checklista för din fotografering checklista fokus Utveckla en mental checklista för din fotografering checklista kontrast Utveckla en mental checklista för din fotografering
Ljusmätning Fokusering Kontraster
Normalt vill du exponera för de ljusa partierna i en bild, kan du det med den ljusmätningsmetod som kameran är inställd på. Tänk på att olika ljusförhållanden kräver olika mätmetoder. Ändra ljusmätningen till flerfält, centrumvägd eller spotmätning beroende på motiv. Välj en AF som passar för det du fotograferar. Fotograferar du ett rörligt motiv använder du en AF som följer med det du fotograferar. Använd manuell fokus eller fokuslås på motiv som inte rör på sig. Är du snabb med din kamera kanske fokuslåset räcker för dig. I nästa veckas kursdel kommer vi att gå igenom hur du hanterar ljus och skuggor dvs. kontraster. En digital kamera kan inte hantera ett brett dynamiskt omfång och då måste vi många gånger lätta upp skuggor eller dämpa starkt ljus. Behöver du tillsätta blixt, reflexskärm eller en diffusor?

Bygg in din mentala checklista

Det du ser i tabellen här ovanför är något som jag tänker på inför varje bild jag tar. Det lönar sig att gå kontinuerligt gå igenom checklistan och inte minst för varje nytt motiv, ny miljö och om situation har ändrats.

Bygg in checklistan mentalt och ha alltid den med dig var än du går. Snart kanske du hamnar i ett läge där du ska fotografera ett bröllop och då kan jag garantera att du får kontrollera din checlista många gånger under en dag.

En ny omgång av fotokursen Ta kontroll över din kamera startar första onsdagen varje månad. Kursen är för dig som vill ta full kontroll över kamerans funktioner och förståelse för hur kameran fungerar.

pixel Utveckla en mental checklista för din fotografering

About the Author

Robert HammarRobert Hammar is a international award winning wedding photographer based in Helsinki Vantaa Finland. Wedding photography service with an studio on location world wide.View all posts by Robert Hammar →

Leave a Reply

Login