Warning: Declaration of mysiteDescriptionWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 45

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87
Exponeringslogik finns! | Robert Hammar Photography | Fotograf Stockholm Uppsala Helsingfors

Blogg

Exponeringslogik finns!

I ett tidigare inlägg frågade jag om det finns exponeringslogik. Och svaret är, ja. Ändrar man något värde i exponeringen så får man lägga till eller dra ifrån på någon annan nämnare för att exponering ska vara lika.

Fotograferar jag med bländare f/32 och får en slutartid på 1/8 sekund (se vänstra delen av bilden här nedan) får jag långt skärpedjup och väldigt soft rinnande vatten. Ändrar jag slutartiden till f/4 som i bilden till höger så måste jag använda en kortare slutartid som 1/500 sekund för att få samma exponering som med bländare f/32. Men då skulle vattnet inte bli lika soft som bilden till vänster. Den korta slutartiden hade nästan fryst rörelserna i vattnet.

Tricket, och med den teknik som finns i dag är att använda gråfilter. Har jag tillräckligt mörkt gråfilter så kan jag förlänga exponeringen genom att begränsa mängden ljus som kommer in i kameran. Nu hade jag inte tillräckligt mörkt gråfilter utan fick använda ett polarisationsfilter som dämpar ljus det med tillsammans med flera Cokin gråfilter. Nu räckte inte mina filter och jag överexponerade bilden med ett slutartidsteg. Sedan i Adobe Camera Raw korrigerade jag exponeringen med att mörka ned bilden lika mycket.

Färgerna blir annorlunda med polarisationsfiltret, därför ser bilderna olika ut här nedan. Märkligt nog blev bilderna med stor bländare också oskarpa. Först trodde jag det var för att jag hade repiga filter men för att vara helt säker så testade jag skärpan hemma utan filter. Det visade sig att bilderna blev oskarpa. Jag gick tillbaka till de bilder som var tagna innan vattenfallet men de var helt skarpa. Jag kom aldrig på vad det kunde vara, men oskärpan försvann när jag återställde kamerainställningarna. Mycket konstigt! Finns det någon oskärpeinställning på nya Canon 5D Mark II?

På fotokursen Ta kontroll över din kamera ger jag dig full förståelse för hur bla. exponering fungerar. Du har mig vid din sida i hela fem kursveckor. Kursen ligger upp 24 timmar om dygnet under hela kurstiden. Det jag ger dig är snabba svar och återkoppling på de övningar som du lämnar in, och det gör att du snabbt tar dig vidare i din fotoutveckling.

Vi startar onsdag 6 maj, så häng med!

exponeringslogik_robert_hammar

Related Posts with Thumbnails

About the Author

Robert HammarRobert Hammar is a international award winning wedding photographer based in Helsinki Vantaa Finland. Wedding photography service with an studio on location world wide.View all posts by Robert Hammar →

Leave a Reply


Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 70

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 78

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342

Login