Warning: Declaration of mysiteDescriptionWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 45

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87
Kort skärpedjup med stor bländare | Robert Hammar Photography | Fotograf Stockholm Uppsala Helsingfors

Blogg

Kort skärpedjup med stor bländare

För att få ett kort skärpedjup, dvs den del i bild som ska vara skarpt i djupled, så använder vi en stor bländare. Stor bländare får du genom att ställa in kamerans bländartal till ett lågt tal. Du får önskad bländare genom att använda bländarförval (Av, A) eller genom att ställa in exponeringen manuellt. Läs mer om bländare i inlägget Bländaren avgör skärpedjupet och objektivet styr fokusplanet.

I bilden här nedan så använda jag en största möjliga bländare som jag kan få med mitt objektiv. Fotot på maskrosen tog jag på Sveaborg som ligger i inloppet till Helsingfors. Kamerainställningar bländare f/2,8, slutartid 1/5000 sek, ISO 100.

Du kan påverka hur långt eller kort skärpedjup på en mängd andra sätt. Grunderna i hur du kontrollerar skärpedjupet får du i fotokursen Ta kontroll över din kamera och mer avancerade tekniker i kommande fotokurs Ta kontroll över dina kamera del II.

För dig som har sett ljuset så kanske du undrar hur jag har kunnat fått så mjukt fint ljus i bilden även om den är tagen mitt på dagen med klarblå sommarhimmel. I fotokursen Ta kontroll över (blixt-) ljuset så lär jag ut hur du med mycket enkla hjälpmedel kan forma hårt ljus till mjukt ljus oavsett om du använder blixt eller befinligt dags- eller inomhusljus.

Välkommen till junikurserna, vi kör igång på onsdag. Anmäl dig här.

Stor bländare ger kort skärpedjup

Stor bländare ger kort skärpedjup

Related Posts with Thumbnails

About the Author

Robert HammarRobert Hammar is a international award winning wedding photographer based in Helsinki Vantaa Finland. Wedding photography service with an studio on location world wide.View all posts by Robert Hammar →

Leave a Reply


Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 70

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 78

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342

Login