Warning: Declaration of mysiteDescriptionWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 45

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87

Warning: Declaration of mysiteResponsiveMenuWalker::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/themes/infocus-new/lib/classes/menu-walker.php on line 87
High Speed Sync och blixtsynktid | Robert Hammar Photography | Fotograf Stockholm Uppsala Helsingfors

Blogg

High Speed Sync och blixtsynktid

En slutare består av två ridåer och när ingendera av dessa två ridåer döljer sensorn så är sensorn helt öppen för exponering av ljus. Inom blixtfotografering tar vi hänsyn till dessa två ridåer när vi jämför två olika kamerors blixtsynktid. Blixtsynktid är då när dessa två ridåer inte på något sätt täcker sensorn. Vissa digitala systemkameror har en blixtsynktid så kort som 1/500 sekund som Nikon D70. Nu har de flesta systemkameror på marknaden en synktid på mellan 1/200 – 1/250 sekund. Vet du vilken blixtsynktid din kamera har?

Vad är då High Speed Sync? Jo, i de fall man önskar en kortare slutartid än kamerans blixtsynktid så har blixtarna från Nikon och Canon en funktion som dom kallar för High Speed Sync. Flera pulserande blixtar (HSS) går av under den tid som den kortare exponeringstiden varar. Det för att täcka hela sensorplanet med blixtljus. Om vi inte använde HSS skulle bilden antingen bli överexponerad eller en svart remsa skulle täcka bilden. HSS kan du använda vid extremt kortare slutartider som ned till 1/8000 sekund som jag har gjort i den följande foto på min yngsta dotter Luminia innan min Canon EOS 5D Mark II gick sönder. Som du förhoppningsvis kanske kan se på bilden så har jag placerat blixten till vänster om kameran riktad mot Luminia. En Canon Speedlite 580EX II var inställd på High Speed Sync, bländare f/4.0 och en slutartid på 1/5000 sekund underexponerade bakgrunden med ett slutartidssteg. Bilden tog vi i stark nordanvind häromdagen på Elfonisi Kreta i Grekland.

Luminia i Elafonisi, Kreta Grekland

För att kunna trigga blixten var jag tvungen att använda nya Pocket Wizard Flex TT5 som gör det möjligt att skicka TTL-infor per radio vilket tidigare enbart har varit möjligt via infraröda signaler. Det gjorde också att jag kunde använda bländarförval med exponeringskompensation. Det verkar som om slutaren gick sönder då den syns när man öppnar spegeln för sensorrengöring. Om det beror på den korta slutartiden, att den inte håller för tusentals exponeringar eller för att det kanske hade blåst in något sandkorn in i kameran vid ett objektivbyte vet jag inte. Enligt Canon så ska den hålla för 150,000 exponeringar. Nu vill jag bara få min Canon 5D Mark II lagad.

Det här är en kort text om ett komplext ämne med mycket fakta men om du har lust att bena ut det hela så skulle jag rekommendera med workshop i blixt- och modellfoto, Allt du behöver veta om blixtfoto. På workshopen går vi igenom hur du får lyckat resultat när du fotograferar med blixt. Under dagen får du lära dig att fotografera med blixt och också kommer vi att gå igenom hur vi…

 • …hanterar blixtljus, hårt vs mjukt ljus
 • …balanserar blixtljus med andra ljuskällor för att inte få färgskiftningar
 • …balanserar blixtljus med andra ljuskällor för att få olika färger och toner på bakgrunden
 • …får fotoutrustning fungera med våra blixtar
 • …vi sätter upp blixtljuset för en lyckad porträttfotografering utom- som inomhus

…och mycket mer.

Workshopen har jag både i Göteborg och i Stockholm. Anmäl dig idag då antalet platser är begränsat. Två 4-veckors fotokurser på distans ingår; Ta kontroll över din blixt och Ta kontroll över (blixt-) ljuset.

Olivia i slottet Frangokastelo, sydvästra delen av ön Kreta i Grekland

Sista bilden på Olivia tog jag igår i slottet Frangokastelo på sydvästra delen av ön Kreta nära Hora Stakion.

Related Posts with Thumbnails

About the Author

Robert HammarRobert Hammar is a international award winning wedding photographer based in Helsinki Vantaa Finland. Wedding photography service with an studio on location world wide.View all posts by Robert Hammar →

 1. StefanStefan08-01-2009

  Mycket snygga bilder du har fotat på dina barn Robert. Hoppas att du hinner få din kamera lagad innan Mexicoresan. Fungerar de nya PW bra eller är det mycket fel? Funderar själv på att införskaffa ett par.
  //Stefan

 2. Robert HammarRobert Hammar08-03-2009

  Tack Stefan!

  Jag tragglade mig igenom manualen för ett par dagar sedan så nu fungerar dom perfekt.

  Hälsningar

  Robert

 3. FirstKermitFirstKermit12-01-2017

  I see you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you
  can earn extra cash every month because you’ve got hi quality content.
  If you want to know how to make extra bucks, search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

Leave a Reply


Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 70

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 78

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/fotoense/public_html/roberthammar.com/wp-content/plugins/SK2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342

Login