Blogg

Val av kameraobjektiv till en systemkamera

Det händer att jag får frågan om vilket objektiv man ska välja till sin systemkamera. Här kommer mina tankar om objektivval till din digitala systemkamera. Ditt kamerahus är en förbrukningsvara. Snart när du har köpt ett hus så kommer du att fundera på att uppgradera du har till något bättre. Kanske tankarna inte kommer direkt efter ett köp men efter en tid så står du där med en ny kamera. Annat är det med objektiv och speciellt objektiv som du trivs med. Dessa objektiv kommer att hänga med din nästa kamera.

Frågorna jag får om objektivval börjar så här, “jag har nyligen köpt en systemkamera och till den följde det med ett kitobjektiv 18-55 f/3,5 – f/5,6”. Med det objektiv ändras bländaren med zoomen och med ett utzoomat objektiv på 55mm (=85mm vid fulllformat) får vi en bländare på f/5,6.  Största bländaren får man vid 18mm (=28mm fullformat). Det gör att objektivet kommer att ändras nästan med två bländarsteg genom hela zoomen.

Ljusstarka objektiv är dyra men det är också en bra investering då de inte kommer att tappa i värde lika mycket som ljussvaga kitobjektiv. Bra objektiv är något du kommer att trivas med och det blir något som kommer att överleva dina kamerahus.

Om du fotograferar porträtt vill du ha en brännvidd på mellan 55-90mm (85-135, fullformat) och om du fotograferar en dag som idag, 20 november 2009 vid lunchtid, så vill du ha ett ljusstarkt objektiv. Mina inställningar för bilderna här nedan är f/2.0, 1/100 sek vid ISO 1600 med ett Canon 100mm f/2 . Skulle jag ha använt ett kitobjektiv vid bländare f/5,6 så hade jag fått förlänga min slutartid till 1/10 sekund eller så hade jag fått öka ISO:t till 12,800. Två bländarsteg till hade kostat mig ytterligare 20,000 kr så jag tycker 100mm /f2 är ett rätt prisvärt objektiv för fem tusen kronor.

IMG 0647 Val av kameraobjektiv till en systemkamera

IMG 0650 Val av kameraobjektiv till en systemkamera

IMG 0725 Val av kameraobjektiv till en systemkamera

IMG 0777 Val av kameraobjektiv till en systemkamera

IMG 0611 Val av kameraobjektiv till en systemkamera

pixel Val av kameraobjektiv till en systemkamera

About the Author

Robert HammarRobert Hammar is a international award winning wedding photographer based in Helsinki Vantaa Finland. Wedding photography service with an studio on location world wide.View all posts by Robert Hammar →

Leave a Reply

Login